Willem-Jan's machinerij blog

Sorteermachine voor aardappelen

Ik schrijf deze tekst om u beter te informeren over de sorteermachine voor aardappelen in de landbouwsector. Het is een steeds terugkerend fenomeen dat meer activiteiten in de landbouwsector worden geautomatiseerd. Een sorteermachine voor aardappelen is zoals het eigenlijk al voor zich spreekt een machine die aardappelen sorteert. Maar, waarom is dat nodig, hoe gaat dat in zijn werk, wat zijn de gevolgen van het gebruik van die machines, ...? De sorteermachine voor aardappelen is een unieke uitvinding die het werk van de landbouwers toch een stuk vergemakkelijkt.

Ruimte

Eerst is het interessant om te weten dat een aardappel sorteermachine geen klein apparaat is. In de lengte kan zo'n sorteermachine al snel drie tot vijf meter zijn en ook in de hoogte gaan de meters snel omhoog. Het apparaat is dan ook niet gemaakt voor particulier gebruik. Middenin de machine is een rolband systeem waar de aardappelen op liggen. Die worden vervolgens gesorteerd en de aardappelen die te klein zijn vallen onder de machine uit de hoop. De sorteermachine voor aardappelen werd speciaal ontwikkeld voor de landbouwsector. Zo kunnen boeren snel en efficiënt de goede aardappelen van de minder geschikte onderscheiden. 

Nut

Een sorteermachine voor aardappelen is een zeer nuttige machine die de kost voor personeel voor landbouwers ruimschoots naar beneden kan halen. Waar vroeger de landbouwer mensen in dienst moest nemen om te helpen bij het rooien van de aardappelen en die vervolgens met de hand te sorteren kan de landbouwer nu met een rooimachine over het veld rijden, alle aardappelen binnen enkele uren rooien en vervolgens doet de sorteermachine voor aardappelen rest van het werk. De boer moet zo enkel de aardappelen nog in zakken verdelen en ze verkopen. 

Gevolgen van het gebruik van de sorteermachine

Een eerste gevolg is dat de aardappelen veel sneller en efficiënter worden gesorteerd. Op die manier spaart de boer heel veel tijd uit. Een ander gevolg is dat de landbouwer door de tijd die hij bespaart heel wat kosten kan besparen. De hoge personeel kost wordt ingeruild voor een veel lagere onderhoud kost voor de machine. Op die manier kan de landbouwer zijn aardappelen tegen een veel scherpere prijs verkopen. Tot slot is een laatste gevolg van de sorteermachine wel dat alles nog automatischer gebeurt. Hierdoor is er minder werkgelegenheid in de landbouwsector. Rijdt u de volgende keer langs een boerderij en ziet u een bord staan met aardappelen te koop dan kan het wel eens interessant zijn om te stoppen. Verse aardappelen tegen de beste prijzen daar zegt toch iemand nee tegen.

Voor meer informatie spreek met Tolsma Techniek Emmeloord BV.