Willem-Jan's machinerij blog

Kunststofleidingsystemen zijn ongelooflijk veelzijdig

Het ontwerpen van kunststofleidingsystemen met de juiste technische kenmerken, om verschillende functies te vervullen, is een technologie die nog in volle ontwikkeling is. Toch zijn al heel wat oude leidingsystemen met succes vervangen door kunststofleidingen. Er worden diverse kunststoffen gebruikt voor de productie van kunststofleidingen. Pvc, PE, PEX en PP zijn de vier belangrijkste soorten materiaal die gebruikt worden. Deze kunststoffen beschikken over een breed scala aan eigenschappen die van kunststofleidingen de ideale keuze maken voor het transport van water, gas, afvalwater, enzovoort.Kunststofleidingsystemen zijn makkelijk te installeren en vereisen minimaal onderhoud.

De leidingen moeten aan de normen voldoen

Kunststofleidingsystemen moeten aan een breed scala van eisen voldoen, afhankelijk van de applicatie waarvoor ze gebruikt worden. De productnormen zijn op Europees niveau vastgelegd. Bijvoorbeeld:

• Voor het transport van gas zijn de hoogste veiligheidseisen van toepassing.

• Leidingsystemen voor drinkwaren zijn onderworpen aan strenge hygiënische eisen.

• Kunststofbuizen voor stralingsverwarming en vloerverwarming moeten jarenlang hittebestendig zijn.

• Buizen die gebruikt worden in rioleringssystemen moeten een hoge chemische bestendigheid hebben.

Kunststofleidingsystemen zijn perfect in staat om aan alle specifieke eisen voor elke applicatie te voldoen. Chemische weerstand tegen veel gewone chemicaliën zoals zuren, basen, zouten, enzovoort, maken de leidingen geschikt voor een breed scala aan toepassingen. De belangrijkste factor voor het succes van de kunststofleidingen is het behouden van het kwaliteitsniveau gedurende een heel lange periode. Twee aspecten zijn van fundamenteel belang voor de betrouwbaarheid van kunststofleidingsystemen: flexibiliteit en lange levensduur.

Flexibiliteit

Kunststofleiding kunnen ingedeeld worden volgens hun hardheid. De verschillende klassen worden weergegeven met codes als SN2, SN4, enzovoort. Hoe hoger het getal, hoe harder de buis. De hardheid moet bepaald worden, afhankelijk van de externe belasting. Na een correcte installatie zal de beweging van de leidingen zeer beperkt zijn. De kunststof leidingen zullen zich flexibel gedragen met betrekking tot de bodem waarin ze worden ingebed. De thermoplastische kenmerken van het gebruikte materiaal zijn zodanig dat eventuele spanningen worden opgevangen door afbuiging. Dit gebeurt zonder dat de leidingen breken of een deel van hun functies verliezen.

Lange levensduur

In sommige sectoren worden kunststofleidingsystemen al meer dan 50 jaar succesvol gebruikt. De voorspelde levensduur van kunststofleidingsystemen overschrijdt 100 jaar. Verschillende studies hebben deze prognose bevestigd. Kunststofleidingen worden geclassificeerd op basis van langdurige druktesten. De geschatte levensduur wordt weergegeven als MRS en betekent "Minimum Requiered Stress" en geeft de minimumperiode weer waarbinnen de buizen niet zullen breken. Die is meestal vastgelegd op 50 jaar. Er wordt wel benadrukt dat deze classificatie van kunststofleiding niets te maken heeft met de echte levensduur van de leidingen. Onderzoeksresultaten die recentelijk gepubliceerd werden tonen aan dat pvc- en PE-pijpen zelfs langer dan 100 jaar zullen meegaan. Voor meer informatie spreek met De Jongh Pipesystems.